400 vårdplatser stängda – märks in på skinnet för alla oss som behöver vården

Sara_bestämd

En sjukvård att lita på för alla är grunden i välfärden. Oavsett vem du är, rik eller fattig, kvinna eller man, så har vi alla rätt till vård. Så är det inte dag. Sjukvården kan göra fantastiska saker och gör det varje dag, men samtidigt är personal- och resursbristen krisartad. Köerna till viktiga behandlingar på sjukhusen ringlar långa och är ibland så allvarlig att livsavgörande operationer skjuts på framtiden. Det är inte värdigt. Över 1 miljard kronor saknas i den skånska sjukvården. Och 400 vårdplatser hålls stängda.

Vårdkrisen ökar pressen på personalen vilket leder till sjukskrivningar och att personal söker sig till andra jobb. En ond cirkel. Men det är en cirkel som går att bryta. Om politiken vill det.

I Skåne finns idag en av landets lägsta landstingsskatter. Det duger inte. Region Skåne behöver mer resurser för att kunna bygga en sjukvård för alla skåningar. För att garantera alla människors rätt till vård efter behov.

Men krisen handlar inte enbart om resursbrist. Sjukvårdens kris handlar också om de privatiseringar som slår sönder den sammanhållna offentliga vården. Privata alternativ som leder till en kommersialisering av rätten till vård. Plötsligt pratar vissa om att vi är kunder, istället för samhällsmedborgare med rätt till vård. Det är en stor skillnad. För Vänsterpartiet är det viktigt att rätten till vård handlar om att prioritera den med störst behov först. Inte den med vassast armbågar eller mest pengar på banken.

Vänsterpartiets lösningar handlar om solidaritet och jämlikhet – vi kämpar för mer resurser till sjukvården, och en personalpolitik värd namnet. Att införa kortare arbetstid är en av de viktigaste lösningarna och att anställa mer sjukvårdspersonal. Detta är två viktiga reformer som gör det möjligt att få arbetsro, och få en vård att lita på – för alla.

Sara Svensson gruppledare Vänsterpartiet i Region Skåne

Be the first to comment on "400 vårdplatser stängda – märks in på skinnet för alla oss som behöver vården"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*