Nedskärningar för att behålla makten

LITTERALUND0052

 

– Vill ni skära ner med 3, 5 eller 7 procent på verksamheten 2018? Var vänlig svara innan januari 2017.

Detta var de beska alternativ som Socialdemokraterna och Miljöpartiet skickade ut till de kommunala nämnderna i höstas. De fick stöd av de fyra borgerliga partierna, liksom av SD och FNL – enbart Vänsterpartiet protesterade.

Motiveringen för nedskärningar är en prognos från sommaren 2016 om ett befarat underskott i kommunens budget 2018. Att prognoserna regelmässigt bli bättre och bättre ju närmare det aktuella året vi kommer brydde de sig inte om – det gällde att snabbt få ut nedskärningsbudskapet.

Inte heller brydde de sig om kommunallagens formulering att nämnderna ska ges möjlighet att förhålla sig till ett budgetförslag; något sådant finns inte, bara 3–5–7-alternativen.

Inte heller brydde de sig om att överväga möjligheten att istället förstärka på inkomstsidan, till exempel genom att höja skatten.

Svaren från nämnderna har nu kommit in och det är ingen upplyftande läsning. Kraftiga försämringar väntar Lunds förskolor och skolor, dess äldreomsorg, kultur, idrott, gatu- och parkunderhåll, renhållning – ja, all kommunal verksamhet.

När de borgerliga hade makten i Lund 2006–14 skar de ner med i genomsnitt 1 procent per år på dessa verksamheter. Det har redan satt sina spår, Lund har till exempel förlorat sin position som en av Sveriges bästa skolstäder, färdtjänsten fungerar inte, bibliotek och träffpunkter för pensionärer stänger.

Men Alliansen vågade aldrig föreslå nedskärningar av sådana dimensioner som nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet tagit initiativ till. Eftersom de inte har egen majoritet måste de få med sig ett eller flera borgerliga partier om deras budget ska gå igenom. Enda sättet att eventuellt lyckas med detta är att själva föra en borgerlig politik. S och MP i Lund verkar vara beredda att göra precis vad som helst för att få behålla makten i kommunen.

Mats Olsson

Foto: Meredith Andrews

2 Comments on "Nedskärningar för att behålla makten"

  1. Det finns inga beslut om några nedskärningar. Inte ett enda.
    Vad som finns är att nämnderna har inkommit med konsekvensbeskrivningar på vad som skulle vara troliga effekter av nedskärningar.

    Något som det så klart är väldigt rimligt att känna till, inför budgetarbetet i vår.

  2. S kommer aldrig få igenom en skattehöjning, så det kommer bli nedskärningar. Varför skulle Alliansen och SD låta S komma undan nu när dom har dom i sånt fint grepp kring strupen? Skit samma vilka som drabbas uppenbarligen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*