Stenkrossen, blev ingen julklapp

image1

En enig Kultur- och Fritidsnämnd konstaterade att Stenkrossen fungerar utmärkt som lokal för nämndens aktiviteter, och att intresset är stort för att bibehålla den. Men i Byggnadsnämnden där ärendet var uppe samma kväll var det inget parti som stödde Vänsterpartiets förslag att bevara byggnaderna, vilket skulle kräva nya riktlinjer för pågående planarbete.

Det var ingen diskussion om vart verksamheten skulle ta vägen, och det är ju i och för sig inte heller byggnadsnämndens ansvar, men det fördes inte heller någon diskussion om värdet av att bevara en arkitektoniskt uppmärksammad byggnad. Byggnadsantikvarien hade inte blivit ombedd att ge något utlåtande. Stadsbyggnadskontoret hade framfört synpunkten att det skulle krävas att detaljplanen måste göras om och troligen markanvisningsprocessen. Ett ganska svagt argument för att riva en viktig del av Lunds moderna kulturarv, tycker jag.

Utanför mötet förklarade nämndens ordförande för mig att byggnaden var uthyrd på begränsad tid, och om man inte höll fast vid att sådana begränsningar gällde, utan lät hyresgästen bita sig fast, skulle man aldrig våga hyra ut tomma lokalen igen. Också en synpunkt.

Ann Schlyter

Be the first to comment on "Stenkrossen, blev ingen julklapp"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*